Vad är hantverksöl?

hantverksöl

Hantverksöl.

Hantverksölen har tagit världen med storm. Idag dyker upp nya små hantverksbryggerier hela tiden och ölen har blivit väldigt populär. När vi grundade vårat bryggeri 2010 så fanns det omkring 39 bryggerier i Sverige och 2020 fanns det 453st. Men hantverksbryggerier är ingenting nytt. Det har alltid funnits i någon form även om det under en lång tid var i stort sett borta i Sverige. I följande inlägg tänkte jag försöka reda ut vad hantverksöl egentligen är.

Men vad är hantverksöl?

När man pratar om hantverksöl så finns det i Sverige ingen officiell definition. Man brukar säga att ett hantverksöl är bryggt av ett självständigt småskaligt bryggeri. Där bryggaren är en viktig del av produktionen och där man brygger på ett traditionellt hantverksmässigt sett. Men vad är då småskaligt? Enligt EU är en småskalig årsproduktion upp till 20 miljoner liter. Men här i Sverige brukar man prata om 3 miljoner liter. Men den viktigaste parametern är själva hantverket. 

Processen

En viktig del är hur man tillverkar ölet. Ett hantverksöl bryggs på ett traditionellt sätt med stor omsorg för slutprodukten med bra råvaror. Där bryggaren avgör processen och där kunskaper och passion för hantverket är avgörande. Och inte av en helautomatiserad bryggprocess. Hos oss på Leufstabruk Bryggeri är det handpåläggning i alla steg som gäller. Vi väger noggrant upp alla råvaror som vi ska använda för hand. Och vi går över alla ingredienser innan bryggning och gör justeringar i fall vi behöver.

Självständigt ägande.

Dom ända officiella uppgifterna jag har kunnat hitta. Om vad som klassas som ett hantverksbryggeri kommer från USA, Brewers Association. Enligt Brewers Association är ett hantverksbryggeri eller ”Craft brewery” som det kallas. Oberoende av dom stora alkohol aktörerna och ägandet består till minst 80% av små aktörer. Men gränsen för vad man kallar små bryggerier i USA är många fall större än vad våra största bryggerier är i Sverige.
Men denna tolkning är i grunden samma som vi pratar om i Sverige när vi pratar om hantverksbryggerier.

Summering

Kort och gott kan man säga att hantverksöl är ett hantverksmässigt tillverkat öl. Där bryggmetoden görs med traditionella metoder. Av självständiga småskaliga aktörer oberoende av dom stora alkoholproducenterna.

Följ oss gärna i våra sociala medier.