Prova öl hemma.

prova öl

Att prova öl hemma är både kul och kan vara lärorikt.

Även om vi gärna ser att ni kommer ut till oss för en ölprovning så vill vi här visa att det går alldeles utmärkt att prova öl hemma. När man provar öl hemma så kan det vara bra att först bestämma sig för ett tema för ölprovningen.

Här kommer några förslag:

 • Lager kontra Ale – Vad skiljer egentligen dessa stilar åt
 • Humledominerad öl – Vad smakar olika humle? Försök hitta öl med humle från olika delar av världen.
 • Maltdominerad öl – Malt grunden i all öl. Men vad är skillnaden på ljus och mörk öl?
 • Belgisk öl – Belgisk öl är fantastiskt. Börja gärna med Wit eller Saison som är helt fantastiska ölstilar.
 • Öl och mat – Vad passar ihop med vad?

För att komma igång med att prova öl så rekomenderar vi:

 • 1 glas per öl ni ska prova.
 • Ett papper att göra anteckningar på är alltid kul.
 • Vatten att skölja munnen med.
 • Vitt bröd eller ljusa kex är bra för att neutralisera smaklökarna med.
 • Öl så klart.
 • Ju fler ni är under provningen desto roligare blir det.

Att prova öl gör man så klart i glas.

Glaset är viktigt när man provar öl. Det finns massor av olika glas att välja på och olika glas passar olika stilar. Men när man provar öl är ändå en kupa bäst. Det hjälper till att fånga aromerna och ni känner dessa bättre. Det finns specifika ölprovnings glas men har ni inget kupat ölglas så kan ni använda ett rödvins glas. En lagom mängd öl när man provar är 10cl. Då hinner man uppfatta smaker och dofter och man kan då prova några sorter utan att smaklökarna blir avtrubbade. När man provar öl så kan det vara en god ide att börja med dom ljusa och svagare ölen. För att sen gå mot som starkare och kraftigare sorter. På detta sätt är det lättare att uppfatta smakerna. Börjar man med en kraftig öl så kan den lättare sorten kännas tråkig och smaklös.

Titta – Dofta – Smaka.

När ni har valt ut era öl och vilka glas ni vill använda så kommer vi till den roliga biten. Att prova öl. När man provar öl så brukar man dela upp det i tre steg. Börja med att titta på ölen, vad ser ni? Sedan går man vidare med att dofta på ölen, Vad doftar den? Och till sist smakar man på ölen.

Titta

Häll upp ölen i glaset och titta på vätskan. Vad ser ni? Är ölen ljus, mörk, grumlig eller klar? Hur är skummet? Tjockt eller försvinner det snabbt? Anteckna gärna det ni ser. Skriv ner så mycket som möjligt. Redan när man ser på ölet så kan man bilda sig uppfattningar om hur det kommer att smaka. Detta kan ibland komma i vägen för smaksinnet då man kan bygga upp förutfattade meningar och ibland ha svårt att släppa dessa. Så ibland kan det vara kul att helt ta bort detta steg och blind prova ölen.

Dofta

Börja med att snurra ölet i glaset får att på så sätt frigöra så många aromer som möjligt. Stoppa ner hela näsan i glaset och gör en rejäl inandning. Vad doftar det? Det finns inga fel här. Låt gärna alla hinna dofta och fundera en stund innan ni börjar diskutera. När alla har bildat sig en uppfattning så diskutera gärna dofterna. Nu kommer ni att märka att det kan finnas alla möjliga beskrivningar. Det finns inga fel här. Alla uppfattar dofter och smaker olika. Att beskriva vad du känner kan ibland vara svårt, därför är det bra att öva på detta. Gör man detta i grupp så kan det vara lättare att sätta ord på det.

Smaka

Nu kommer det vi alla har väntat på. Vad smakar ölen? Ta en stor klunk och skölj runt ölet i munnen. Försök täcka alla smaksinnena. Det är fullt möjligt att känna grundsmakerna även om man spottar ut ölen. Men då beskan sitter längst bak i munnen så kan det vara svårt att känna den om man spottar. Vissa har lättare än andra för att känna beska så det är fullt möjligt för vissa att känna den medans andra knappt märker av den. Grundsmakerna är sötma, sälta, syra, umami och beska. Dessa smaker är egentligen det ända som vi känner på tungan. Resterande smaker som vi uppfattar kommer från vårat luktsinne. Därför doften så viktig när vi provar öl.

Provningen

När vi provar flera öl så är det bra att ha ett glas vatten till hands. Och en bit vit bröd eller ljusa kex är perfekt för att bryta av smakerna mellan dom olika sorter man provar. Spar gärna lite av ölen i glaset så ni kan gå tillbaka och jämföra dom olika sorterna. När man provar öl så är det bra att börja med ljusa och lätta sorter med låg beska t.ex lager eller veteöl. Därefter vandrar man uppåt i både beska och alkohol.
Vi tycker att 5 sorter är en bra början när man vill prova öl. Även om det går bra att prova fler öl på samma sittning. Men kom då ihåg att ju fler öl ni prover svårare blir det att känna alla smaker.

Prova våra öl.

Här nedan har vi satt ihop en en provning av våra öl i en ordning vi rekommenderar. Men ta gärna en titt bland våra andra öl. Hela vårt sortiment hittar ni här

Ölprovning i bryggeriet

Vill ni istället ha lite hjälp med eran ölprovning så är ni välkomna att boka in en provning hos oss i bryggeriet. Där går vi bland annat igenom hur man brygger öl. Vad skiljer olika ölstilar åt och hur smakar dessa. Mer info hittar ni här.