Leufstabruk Bryggeri – Vilka är vi?

Leufstabruk Bryggeri

Vilka är vi?

Leufstabruk Bryggeri är ett hantverksbryggeri som brygger i liten skala men med stor passion och kärlek för hantverket.
Leufstabruk Bryggeri grundades 2010. Av ett gäng eldsjälar från den lokala hembryggeriföreningen Lövstaölets vänner. Som många andra hembryggare så drömde man om att se sin öl på Systembolagets hyllor. Startsträcka på den tiden var lång. Tillstånd tog lång tid att få klar och små bryggverk växte inte på träd. Så vi byggde vårat eget bryggverk och byggde upp ett litet bryggeri från grunden i herrgårdens gamla verkstadslokaler. 2012 så stod bryggeriet klart att börja producera öl. Och i mars 2012 så kunde man för första gången släppa en egen öl, Leufsta Blonde en belgisk ljus öl. Det fanns en liten baktanke med att det var en belgisk öl men mer om det senare.

Dom första åren i bryggeriet.

Under dom första åren så tog man fram 5 sorters öl. Bryggeriet drivdes då mest som ett litet hobbyprojekt på sidan av andra åtaganden. Men åren gick och det blev svårare att driva bryggeriet. Man hade många olika personer som skötte verksamheten men det var ett svårt sätt att driva ett företag. Åren gick och efter 8år hade man börjat tröttna lite på projektet då man inte riktigt gick med vinst. Volymerna började sjunka och likaså motivationen. Så 2019 började man titta på att sälja bryggeriet. Och gick då ut med en annons att sälja utrustningen och varumärket. Förhoppningen var hela tiden att bryggeriet skulle leva kvar i Lövstabruk. Men intresset visade sig vara svalt men efter en tiden gick. Under sommaren 2020 så dykte det upp 2st drivna kompisar som båda ville satsa på det här. Och dom såg potentialen i ett lokalt bryggeri i Tierps kommun.
Hösten 2020 man fram till en lösning som alla kunde glädjas av, bryggeriet skulle leva vidare. Dom 2 kompisarna fick förstärkning av 3 av dom gamla ägarna. Och dom 5 klev in som nya ägare och köpte en majoritet av bryggeriet. Alla gamla eldsjälar kunde behålla en del av bryggeriet som dom hade varit med och byggt upp. Medans dom nya kunde gå in med ny energi för att utveckla bryggeriet med en tydligare organisation bakom sig.

Första året med nya ägarna.

Nu drivs bryggeriet av Håkan Lindberg som främst är ny huvudbryggare och Jimmy Frieberg som är ansvarig för bland annat försäjning. Sen har vi Tomas Eriksson, Gunnar Jansson och Christer Joelsson som alla har varit med från starten.
Vi har nu en tydligare organisation och mål. Och jobbar nu hela tiden med att göra det till det lokala bryggeriet som finns på allas läppar. Den första tiden skede det mesta av arbetet bakom kulisserna. Bryggeriet har fått ett välbehövligt ansiktslyft på alla fronter. Allt från etiketter till hemsidan har fått ett lyft.
2021 började vi släppa några nya öl, först ut var Stand by Me en belgisk dubbel. Sen släppte vi även en belgisk vete öl, Wit Oranje och en folköl baserad på Leufsta Blonde. Under sommaren fick vi även tillstånd för att kunna hålla i ölprovningar direkt i bryggeriet. Och vi får nu även sälja våran folköl direkt på plats i bryggeriet. Så håll utkik så ni inte missar när vi har öppet!

Året avslutades med en ännu en nu öl, en dubbelbock vid namn Bocka Av. En tysk mörk lager med härliga maltsmaker. Vi släppte även våran första läsk. En julmust som som skapade “hysteri” i norduppland. Och den väckte även våran lust till att göra fler läsk.

Tiden går fort och nya Leufstabruk Bryggeri siktar nu mot framtiden.

Vi kommer fortsätta att utveckla bryggeriet och arbeta med att ta fram lite nya ölsorter. Flera starköl men också folköl och läsk finns med i planerna för 2022.
När man startade Leufstabruk Bryggeri så var planen att lyfta fram en del av brukets belgiska historia. När vallonerna flyttade in i Lövstabruk så bryggdes det öl i nästan varje hus. Man byggde ett eget mälteri och hergården hade sitt egna bryggeri. Så genom att brygga belgiska öl vill vi försöka knyta an till denna långa tradition. Först ut var Leufsta Blonde, men sen tog det stopp av någon anledning. Man föll in lite i trenderna som fanns för tiden. Man tyckte även att det var lite krångligt att lansera nya sorter.
Men nu är det nya tider och vi har nu tagit tag i det igen genom att släppa ett antal belgiska öl och detta kommer vi fortsätta med. Men det kommer inte att stanna där. Vi kommer att fortsätta brygga det vi själva gillar att dricka och även om vi älskar belgisk öl så kommer vi fortsätta ta fram andra stilar. Vi gillar olika och det tror vi även ni gör.

Följ gärna oss på våran resa, det blir roligare tillsammans.