Vad är belgisk öl?

Vad är en belgisk öl?

Vad är en belgisk öl?

Vi får ofta frågan vad belgisk öl är för något. Så i denna artikel så tänkte jag försöka förklara vad belgisk öl är för något och vad som kännetecknar en belgisk öl.
Det är svårt att gå in på exakt vad som kännetecknar en belgisk öl. Då detta relativt lilla land tillverkar ungefär 1 miljon olika öl. Men ska man på något sett försöka generalisera vad en belgisk öl är för något så skulle jag nog säga. Smakrik, kryddig och alkoholstark ale samtidigt som detta ej behöver vara fallet varje gång. Men en sak är säkert, mycket av smakerna kommer från den speciella jästen som man använder. 

Ölbryggning i Belgien förblev ett hantverk.

Medans ölbryggning i övriga världen sakta började industrialiseras. Så förblev det i Belgien ett hantverk där man bryggde i liten skala och bevarade mycket av sina traditioner. Man bryggde bland annat sin öl på gårdarna för att ge till arbetarna som arbetade där. Man har fortfarande idag små familjeägda bryggerier där samma familj har bryggt samma öl i decennier vissa så länge som över hundra år.

Vad är typiskt för de belgiska ölen?

Detta är som sagt en svår fråga och därför har jag valt att fokusera mera på det som dom flesta tänker på när man pratar om belgisk öl. Och det är kloster ölen. Många av dessa kännetecknas av den höga alkoholhalten. Dom är ofta kryddiga och väldigt smakrika.Dom vanligaste stilarna här brukar vara; Dubbel, Tripel och mörk stark belgisk ale, även kallad Quad eller Quadtrupel.Men varför är dessa så starka? Tidigt under 1900-talet så förbjöds man i belgien att sälja sprit på krogar och caféer. Men öl var fortfarande tillåtet. Detta kan i sin tur ha skapat efterfrågan på just starkare öl. Genom att använda socker vid ölbryggningen så kan man öka alkoholhalten och samtidigt få en öl som har en mindre kropp. Än vad man annars skulle få genom att bara använda malt. På detta sätt kan man få en väldigt stark öl som samtidigt är lätt att dricka. Och genom att använda olika sorters socker så kan man även ge ölen lite olika karaktär. Ett ljust socker ger inte så mycket i smakbidrag medans en mörkt socker ger ölen en mörkare färg och en ytterligare dimension till ölen.

Hur sammanfattar man vad en belgisk öl är för något?

Jag brukar lite skämtsamt säga att belgisk öl är raka motsatsen till tysk öl. Där man införde dom tyska renhetslagarna och man bara fick använda malt, humle och vatten senare lades även jäst till. Medans Belgarna inte har några regler och slänger i både kryddor, frukter och bär eller vad som nu faller dom i smaken. Och med ett väldigt gott resultat lär jag tillägga.
Jag kommer följa upp denna artikel med flera artiklar framöver där jag går in närmare på olika ölstilar och vad som kännetecknar dessa.