Vad är en belgisk trippel?

Stay together - Vad är en belgisk trippel

Belgisk trippel – XXX

Historien säger att pågrund av den låga läskunnigheten på medeltiden så märkte man upp faten med kryss för att göra det tydligt för folket vilken öl man beställde. Den svagaste ölen hade då ett X, detta var vad man kallade en Enkel eller en Patersbier. Två X var då Dubbel och den starkaste ölen hade tre X, därav namnet trippel.

Även då man bryggt öl under lång tid i Belgien så är trippeln en relativt ung ölstil som föddes på 30-talet. Bryggaren Hendrik Verlinden på De Drie Linden ville skapa en ljus stark öl i ett försök att stoppa lagerns framfart i belgien. Verlinden var delaktig i kvalitetsutvecklingen av öl på klostret Westmalle. Han var bland annat med och utvecklade deras dubbel.

Kort efter att Verlinden hade lanserat sin Witkap Pater så började Westmalle att brygga sin egen variant som dom valde att kalla för Superbier. 1956 så valde bryggaren på klostret att förändra receptet och kalla ölen för Westmalle Tripel. Det är detta recept man fortfarande brygger på klostret idag och det är även denna öl som har blivit stilbildande för trippel och klassas idag som orginalet bland tripplar.

Men vad är då en belgisk trippel?

En trippel är en ljus stark belgisk ale. Den har i vanliga fall en lätt till medelstor kropp och en alkoholstyrka på mellan 8-10%. Men det finns även exemplar som är starkare än detta. Traditionellt använder man bara ljus pilsnermalt och omkring 20% socker i ölen för att ge den sin ljusa färg och höga alkohol. Man använder sig av en stor mängd socker för att ge ölen sin höga alkohol utan att för den delen göra ölen tung och kraftig. Jästen kan nämligen äta upp allt socker vilket hjälper ölen att få en lättare kropp. Hade man istället använt enbart malt för att ge den sin höga procent alkohol så hade ölen fått en helt annan kropp och istället blivit en tyngre historia.

Man använder sig även av relativt mycket humle i en trippel. På så sätt skapar man en lite beskare öl jämfört med många andra belgiska öl och en mer humle aromatisk öl. Likt dom flesta belgiska öl så är även jästvalet viktigt här. Man använder sig av en jäst med mycket karaktär som skapar en kryddighet och fruktighet till ölen. Jästens estrar skapar ofta aromer av citrus och banan och humlen ger ölen en blommighet.

På detta sätt har man skapat ett torrt öl som är lätt att dricka men med mycket karaktär där alkoholstyrkan maskeras väl.

Stay together – Belgisk trippel

SB 38458

Vi älskar belgisk öl och Trippel är inte något undantag, därför har vi tagit fram våran alldeles egna öl. Där vi hämtat inspiration från många av dom klassiska tripplarna. Men vi ville ju inte bara göra en kopia så därför tittade vi lite extra på vad det var med trippel som vi gillade så mycket. Sedan tog vi fram ett recept där vi förstärkte dem karaktärerna lite extra och skapade en öl med lite mera djup. Vi valde även att förstärka blommigheten med lokal honung. Och här var inte valet så svårt. Våran vän Anna Wallin har en honung som är fantastisk god och som har alla dom egenskaperna som vi ville att våran öl skulle få.

Sedan valde vi även en lite modernare humle från Tyskland och korianderfrön som tillsammans ger ölen en blommighet och en frisk citruston.

Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gör. Ni hittar den och våra andra öl här.