Belgisk Dubbel

Stand by Me

En ölstil med rik historia och unik smakprofil.

Belgisk Dubbel är en mörk ölstil som har sitt ursprung i Belgien. Ölstilen föddes på 1800-talet, särskilt under perioden mellan 1840 och 1920. Under denna tid var det flera bryggerier i Belgien som experimenterade med olika öltyper, och det var då den klassiska Dubbeln föddes.

Ursprung och utveckling av ölstilen.

Den första kommersiella Belgisk Dubbeln bryggdes av Westmalle-bryggeriet år 1926 och kallas idag för Westmalle Dubbel. Det var en viktig milstolpe för ölstilen eftersom det var en av de första ölen som använde en speciell belgisk jäststam och även hade en karaktäristisk smakprofil som inkluderade toner av karamell och torkad frukt.

Sedan dess har Belgisk Dubbel blivit en av de mest populära ölstilarna i Belgien och över hela världen. Idag bryggs det en mängd olika varianter av denna ölstil, och många bryggerier experimenterar med olika ingredienser och metoder för att skapa unika smakupplevelser.

Belgisk Dubbel är känd för sin fylliga och maltiga smak med toner av karamell, rostade nötter och torkad frukt, ofta med en liten sötma. Ölstilen kännetecknas också av en rik och komplex smakprofil som utvecklas och förändras över tiden. Det är en öl som lämpar sig väl för lagring, och som ofta blir mer aromatisk och komplex med åren.

Under årens lopp har Belgisk Dubbel blivit en populär ölstil över hela världen, och bryggerier runt om i världen har tagit inspiration från de traditionella metoderna för att skapa sin egen version av denna klassiska ölstil.

Leufstabruk Bryggeris egen variant av belgisk dubbel

På Leufstabruk Bryggeri har vi också skapat vår egen variant av denna ölstil med vår öl, Stand by Me. Här har vi hämtat inspiration från dom traditionella bryggerierna och tagit fram våran egen variant av stilen.

Stand by Me är en nyanserad och balanserad variant av Belgisk Dubbel med toner av torkad frukt, karamell och kryddor. Ölen är välbalanserad med en mjuk och fyllig kropp, en lätt beska och en lång och behaglig eftersmak. Den passar utmärkt som sällskapsdryck eller tillsammans med rätter av fläsk- eller lammkött, eller kittostar.

Vi på Leufstabruk Bryggeri är stolta över vår variant av Belgisk Dubbel och vår traditionella bryggmetod som skapar den unika smakupplevelsen. Vi tar inspiration från trappistmunkarnas traditionella tekniker för att skapa en autentisk och unik smakprofil.

För att brygga vår öl, använder vi oss av en kombination av specialmalter och korianderfrön som ger ölen dess karaktäristiska smak. Vi använder också en unik belgisk jäststam som ger ölen dess fyllighet och kryddighet. När ölet har bryggts låter vi smakerna och aromerna utvecklas och mogna innan vi tappar upp denna på flaska.

Tips för servering och smakupplevelse

Servera gärna Stand by Me vid 10-12°C för att framhäva alla dess smaker och aromer. När du smakar på denna öl, kommer du att upptäcka en komplex och nyanserad smakprofil som utvecklas över tiden.

Utforska historien bakom belgisk dubbel med vår unika variant

Belgisk Dubbel är en ölstil med en rik historia och komplex smakprofil som har vunnit över ölälskare över hela världen.

Så nästa gång du letar efter en spännande öl att prova, varför inte ge en Belgisk Dubbel eller vår egen Stand by Me en chans? Utforska de komplexa smakerna och historien bakom denna klassiska ölstil och upptäck varför den fortfarande är så älskad av ölälskare över hela världen. Oavsett om du väljer att njuta av den tillsammans med mat eller som en sällskapsdryck, är Stand by Me en öl som kommer att förvandla din smakupplevelse till något utöver det vanliga. Vi på Leufstabruk Bryggeri är stolta över att kunna fortsätta trappistmunkarnas tradition genom att skapa vår egen version av denna klassiska ölstil med vår passion för kvalitet och hantverk. Så varför inte unna dig en god öl idag?